Arviointi

toimintakyvyn arviointi

Lapsen toimintaterapia-arvion tarkoituksena on selvittää lapsen kehityksen eri osa-alueiden vahvuuksia ja tuen tarpeita. Arvion tarvoitteena on löytää niitä keskeisiä seikkoja, jotka aiheuttavat lapselle arjen osallistumisen haasteen päivittäisten toimintojen, leikin, taitojen oppimisen tai vuorovaikutuksen taustalla. Minulla on käytössä standardoituja testejä (EASI, M-FunPS (Miller Function & Participation Scales), SPM-2 (Sensory Processing Measure). Lisäksi olen käynyt mm. Strukturoidun sensomotoristen perusvalmiuksien havainnointi sekä Stagnetin kuvitteellisen leikin ilo-koulutuksen jolla arvioidaan 1-5-vuotiaiden lasten leikkitaitoja.
EASI – Evaluation in Ayres Sensory Integration testi on sensorista integraatiota, praksiaa ja aistisäätelyä kattavasti mittaava SI-testi. Testi kattaa ikäryhmät kolmesta vuodesta kahteentoista ikävuoteen. EASI-testi koostuu 20 tehtäväosiosta, jotka mittaavat visuaalista hahmottamista, asennon ja silmien liikkeiden hallintaa sekä bilateraalia motorista integraatiota, praksiaa ja aistimuksiin reagointia. Jokainen tehtäväosio sisältää monia osatehtäviä, joten testi on laaja ja pitkä.
Tyypillisesti SI-arvio EASI:llä (Evaluation in Ayres Sensory Integration) vaatii yhteensä 10 käyntiä vastaanotolla ja/tai päiväkodissa/ tai koulussa. Arviointi sisältää testitehtävien lisäksi vanhempien ja lähiympäristön haastattelua, havainnointia, tulosten analysoinnin ja lausunnon kirjoittamisen. Arviointi sisältää tarpeen mukaan myös SPM-2 (Sensory Processing Measure) tai sensomotoristen perusvalmiuksien strukturoidun kliinisen havainnoinnin arviointimenetelmän käyttöä täydentämään arviointia.
Arvioinnin jälkeen tehdään suositus sensorisen integraation terapiaan ohjaamisesta. Yksi SI-terapia käynti on 60 min mittainen, ja tapahtuu vastaanottokäyntinä. Terapiaa suositellaan siinä tapauksessa kun lapsen vaikeudet haittaavat huomattavasti arjessa suoriutumista kotona, päiväkodissa tai koulussa, ja ovat yhdistettävissä arviointitulosten perusteella sensorisen integraation ongelmiin. SI-terapia tapahtuu lapsen mielenkiintojen pohjalta leikin avulla, ja sen avulla rakennetaan kehityksen pohjaa. Lapsi on terapiassa aktiivinen osallistuja, ja terapeutin tehtävänä on tuoda terapiaan ne elementit jotka vahvistavat aistitiedon käsittelyä arviointiin perustuen.
Erityismuksut Oy:n tekemiin toimintakyvyn arviointiin ohjaudutaan kuntoutusryhmän kautta ja hyvinvointialueen maksusitoumuksella, tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella johon tarvitaan lääkärin lähete. Joskus myös vanhemmat ovat halunneet tulla arviointiin omakustanteisesti.

Ota Yhteyttä

Mitä Koulutuksia Tarjoan

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo. In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo. In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.

123

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.

456

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.

789

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.

123

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.

5151

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.

512

In dui magna, posuere eget, vestibulum et, tempor auctor, justo.